Föreläsning

GMV samlar forskare och studenter från Chalmers och Göteborgs universitet i två tvärvetenskapliga panelsamtal för att uppmärksamma 40-årsjubiléet av FN:s miljökonferens i Stockholm. Syftet med panelerna är att lyfta fram tankar kring miljö- och utvecklingsfrågor inom politik och forskning med avstamp i fem decennier: 1972, 1982, 1992, 2002, 2012. Observera! Två paneler med olika paneldeltagare genomförs under två dagar! Den ena panelen är på Chalmers 26 april och den andra panelen på Göteborgs universitet 27 april.

FN:s stora miljökonferens som hölls i Stockholm 1972 har haft stor betydelse för framväxten av det internationella samarbetet om miljö och hållbar utveckling. För att markera 40-årsjubiléet arrangeras den 23-25 april konferensen Stockhom +40. I Göteborg uppmärksammas konferensen samma vecka med lokala generationspaneler bestående av forskare och studenter från Chalmers och Göteborgs universitet.

Vilka lärdomar har forskare inom miljöområdet dragit genom åren? Hur har de uppfattat och kanske omvärderat miljöproblemen? Hur såg man på lösningar då och nu? Hur har diskussionerna gått från miljöproblem till hållbar utveckling? För att kunna blicka bakåt och lära framåt har vi har samlat paneler med bred erfarenhet, både ämnesmässigt och över tid.

Föreläsare: 1972: Karl-Erik Eriksson, professor emeritus i teoretisk fysik vid Göteborgs universitet. 1982: Hans Blanck, professor i ekotoxikologi vid institutionen för växt- och miljövetenskaper, Göteborgs universitet. 1992: Marie Stenseke, professor i kulturgeografi på institutionen för Kulturgeografi och ekonomisk geografi, Göteborgs universitet. 2002: Matilda Palm, doktor i naturgeografi vid Göteborgs universitet, arbetar som forskare på Fysisk resursteori, Chalmers. 2012: Johanna Ageborg,läser Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram, Sociala utskottets ordförande i Handelshögskolan i Göteborgs Studentkår. Moderator: Ida Lindbergh

Datum: 2012-04-27

Kategorier: Hållbar utveckling, Miljö

Arrangör: Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV